Wat is ongewenst gedrag en waar kun je terecht
We onderscheiden seksueel ongewenst gedrag en overig ongewenst gedrag.
Seksueel ongewenst gedrag.
Dit betreft ernstige zaken zoals seksuele contacten die je niet wilt, of waarover jij je misschien schuldig voelt of schaamt. Er kan sprake zijn van seksueel getinte aanrakingen of opmerkingen in het contact met een ambtsdrager of kerkelijke functionaris, waardoor je je niet op je gemak voelt, niet veilig voelt. Dat kan nergens, maar zeker niet in het kerkenwerk.
Wil je hierover praten, zoek je hulp of wil je misschien een klacht indienen, dan kan je terecht bij het meldpunt van het SMPR SMPR (seksueel Misbruik in Pastorale Relaties). Dit is een landelijk loket van de PKN in Utrecht. Dit loket werkt met het landelijk protocol bij seksueel misbruik in pastorale relaties.De vertrouwenspersonen van het SMPR kunnen je helpen en doorverwijzen.
Vind je Utrecht te ver of te anoniem, dan kan je ook contact opnemen met een van de leden van het vertrouwensteam van onze eigen wijkgemeente.
Overig ongewenst gedrag.
Ongewenst gedrag is niet altijd seksueel van aard. Ongewenst is ook: elke vorm van agressie, geweld, pesten of discriminatie. Het criterium is dat het gedrag door de ander, door jou dus, als ongewenst wordt ervaren. Voor onze beroepskrachten is de gedragscode voor predikanten en kerkelijk werkers van toepassing waarop zij aanspreekbaar zijn.
Voor problemen met deze vormen van ongewenst gedrag kan je niet terecht bij het SMPR, maar wel bij het vertrouwensteam van onze eigen wijkgemeente.